KOMEMORACIJA ESHUMIRANIH ŽRTAVA KOMUNISTIČKO PARTIZANSKOG POKOLJA U ZAGVOZDU

Događanja Uncategorized

U Lovrinčevićima u općini Zagvozd na tamošnjem groblju održana je u utorak dostojanstvena komemoracija uz posljednji ispraćaj i pokop ekshumiranih žrtava komunističko partizanskog terora krajem drugog svjetskog rata, pronađenih na tri lokacije na području općine Zagvozd.

Na tri lokacije „Jerkuša“ u Zagvozdu, „Sudišiće kod bora“ i „Mavića ograda“ u Lovrinčevićima zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, općini Zagvozd, te rodbini ubijenih, delikatni posao započeo je još 2018. godine uspješno je realiziran. Ekshumirano je trideset žrtava, a zahvaljujući danas naprednim metodama DNK analize identificirano je imenom i prezimenom deset žrtava, dok ostalih dvadeset još čeka na identifikaciju.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivona Paltrinieri izjavila je da pronađeni ostaci ukazuju na trideset muških osoba većinom mlađe i srednje životne dobi između 20 i 45 godina starosti, a samo tri osobe iznad 45 godina. Pet osoba mlađih od 20 godina. Svi oni imali su tragove traume lubanje te brojne prostrijeljene rane po tijelu što ukazuje da su bili strijeljani. Žrtve Jerkuše, jednog od tri stratišta nevinih žrtava bili su vezani žicom. Na komemoraciji još su  govorili izaslanik predsjednika Sabora Luka Brčić, načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, te u ime obitelji Tanja Ćubelić. Svetu misu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije velečasni Franjo Frankopan Velić uz koncelebraciju mnogih svećenika. Na stratištu Jerkuša ekshumirano je 24, na Maovića ogradi 5, a na Sudištu jedna osoba. Nakon blagoslova novih grobnica sanduci sa posmrtnim ostacima ubijenih postavljeni su u grobnice, a posmrtne ostatke identificiranih preuzet će rodbina i pokopati ih u obiteljske grobnice.

Identificirani su: Petar Vrdoljak, Stjepan Bitanga Ćipa, Ivan Škeva, Josip Zdilar, Nediljko Lasić, Mate Pavlinović Bimbo, Bartol Cicilijani, Mijo Rudež, Lovro Dujmović, Ivan Iće Gabelica-Procipović.

Veličanstvena komemoracija završila je pjevanjem državne himne „Lijepa naša“ u izvođenju pjevačkog zbora župe Cista Provo.

Počivali u miru Božjem.