U Hutovu svečano proslavljeno 50 godina župe Krista Kralja i 30 godina od obrane hutovskog kraja

Događanja

Župa Krista Kralja u Hutovu utemeljena je dekretom biskupa Petra Čule 23. kolovoza 1971. godine. Puno ime župnog patrona je Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja.

Pod župu Hutovo spadaju sela: Gornji i Donji Zelenikovac, Glumina, Međugorje, Previš, Hutovo, Prapratnica, Mramor i Tuhinje.

Svečana proslava pedesete godišnjice župe Hutovo održana je 15. svibnja Svetom Misom u župnoj crkvi u Hutovu, koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanske biskupije.

Uz biskupa Petra Palića i župnika don Anđelka Planinića na svečanoj misnoj proslavi sudjelovalo je preko 20 svećenika, među kojima su bivši hutovski župnici i kapelan, te oni svećenici koji su rodom iz Župe Hutovo.

Uz pedesetu obljetnicu župe, obilježilo se  i 30 godina od obrane ovih prostora u Domovinskom ratu. Na samom početku misnog slavlja, posebnu počast odalo se poginulim braniteljima, njih čak 22 na ovom području, čija su imena naznačena na spomen obilježju, uz koje su danas otkrivene i dvije reljef ploče.

Prva reljef ploča postavljena je u spomen generalu bojniku Andriji Matijašu Pauku, dok je druga postavljena u spomen generalu zbora Janku Bobetku, zapovjedniku južnog bojišta.

Ploče je svečano otkrio načelnik općine Neum, Dragan Jurković i gđa. Nada Matijaš, supruga pokojnog generala Andrije Matijaša. Pred ovim spomen pločama položeni su vijenci i svijeće u spomen na velike zasluge ovih generala u obrani Hutovskog kraja. O važnosti njihove uloge na ovim prostorima govori i to da je general Janko Bobetko 24.08.1996. proglašen počasnim građaninom Neuma, Odlukom Općinskog vijeća Neum.

Nakon svete Mise održan je domjenak i druženje u crkvenom dvorištu.

Na početku domjenka sve prisutne pozdravio je načelnik Dragan Jurković koji je čestitao veliki jubilej župi Hutovo, osvrnuvši se na sve prethodne godine. Prisjetio se vremena kada je Hutovo bilo puno života i mještana, dok je danas taj broj znatno manji. Bez obzira na to, načelnik je istaknuo da će ova župa, uz ovakve župljane, zasigurno ostati i opstati te je izrazio nadu da se u ovakvom broju obilježe i sve ostale okrugle obljetnice.

U ime mještana Hutova, gostima se obratio i zahvalio gospodin Branko Vukorep.

Tom prilikom obišli smo mjesta pogibje naših suboraca i prijatelja, hrvatskih branitelja i sudjelovali na svetoj misi povodom 50 godina župe Hutovo i 30 godina obrane hutovskog kraja.