KORDINACIJA BRANITELJSKIH UDRUGA IMOTSKE KRAJINE

Događanja

Pozivamo Vas na prikazivanje dokumentarnog filma redatelja Stipe Majić-Pipe „BOGDANOVCI IZMEĐU ZVIJEZDA“ u utorak 7.12.2021. s početkom u 19 sati u kinu Mediteran u Imotskom.

Napomena,

Molimo Vas da se pridržavate svih epidemioloških mjera propisani za sprječavanje širenja COVID-19.

Kordinator braniteljskih udruga     

Imotske krajine

Predsjednik udruge HVIDR-a Imotski

Jakiša Bubalo

IZMEĐU ZVIJEZDA

                     (sinopsis)

Dokumentarno-igrani film “BOGDANOVCI IZMEĐU ZVIJEZDA” nastao je prema scenariju i priči zadnjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića-Goge, a na osnovu izjava branitelja koji su sudjelovali u ratnim događanjima u selu Bogdanovci pokraj Vukovara 1991. godine.

Simboličko i stvarno značenje naslova filma prikaz je dviju strana: pod znakom zvijezde su nas napadali i životno ugrožavali, da bi nam na kraju zvijezde pokazale pravi put iz pakla rata uništenih Bogdanovaca.

IZMEĐU ZVIJEZDA dokumentarni je film sa igrano-filmskim elementima koji opisuje stanje u selu Bogdanovci u vrijeme Domovinskog rata za neovisnost Republike Hrvatske. Bogdanovci su općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je 1991. godine stanovništvo bilo gotovo 100% hrvatsko. Nakon kratkog opisa predratnog stanja, film će detaljno pokriti otpor srpskoj agresiji u gotovo nemogućim uvjetima.

Početkom rata JNA je htjela zauzeti poziciju Bogdanovci-Lužac-Vukovar, te 5. Svibnja tenkovima žele proći kroz selo. Tamo ih zaustavljaju mještani i ne dozvoljavaju prolaz unatoč oružanim prijetnjama zapovjednika JNA. Kroz intervjue sa braniteljima Bogdanovaca opisat ćemo kako su mještani legli pod gusjenice i tako blokirali prolaz tenkovima kroz mjesto i otjerani skupa s vojskom, izjava: „Možete kud hoćete, ali nećete kroz Bogdanovce!“. Za vrijeme rata, strateški je od velike važnosti bio tzv. Kukuruzni Put – jedina veza Vukovara sa svijetom. Put koji je preko Bogdanovaca vodio za Vinkovce. Arhivskim snimkama i izjavama prikazat ćemo kako su branitelji osiguravali put kojim su mještani sklanjali djecu i starije osobe na sigurno, među kojima je bilo i srba.

1.listopada je neprijatelj okupirao Marince, a Bogdanovci postaju jedina „oaza“ u Vukovraskoj općini koja (uz Vukovar) pruža otpor osvajaču. Zapovjednik Vukovara „Jastreb“ nakon što sazna da će JNA napasti Bogdanovce šalje šest pripradnika HOS-a u Bogdanovce sa protuoklopnim sredstvima. Istu večer na sastanku za zapovjednika zbog svojih organizacijskih sposobnosti izabran je Vinko Žanić-Gogo. Jedini sanitet organizira se u podrumu kuće gdje su se zbrinjavali, koliko je to bilo moguće, ranjeni branitelji.

Jedini sanitet kojem je na čelu bila dr. Suzana Pejnović s njom su bili još dva pripadnika HOS-a studenti medicine, koji su obradili preko 120 ranjenih branitelja. Samo 1 branitelj je umro jer mu se nije moglo pomoći. Specifičnost je da je uvijek jedan brat išao u akcije i pružao pomoć na terenu. Bilo je 12 kreveta i 7 žena koje su neprekidno vodile računa o ranjenicima hrani i higijeni.

Tijekom opsade, Bogdanovci su doživjeli pet velikih napada. Već nakon prvog, mnogi su pomislili da je selo okupirano te odlaze u proboje za Vinkovce. Nadljuskim naporima branitelji uspjevaju obraniti selo. Neprijatelj je za sobom ostavio jako puno naoružanja, zolja, mitraljeza, ručnih bombi, škorpiona. Nakon pogiblje zapovjednika, nekolicina pripadnika policije napuštaju Bogdanovce – od njih petnaest, pet ih pogiba u proboju prema Vinkovcima. Poginulo je jako puno civila od bombi koje su neprijateljski vojnici bacali u podrume, dok su pljačakli njihove domove. Poginuli su zamatani u bijele plahte, dok bi im se u usta stavljala plastična bočica od vegete sa papirom na kojem su osobni podatci radi identifikacije. Bogdanovčane bi pokapali u vlastita dvorišta, a ostale na školskoj zemlji dok granate neumoljivo padaju. Zbog mogućnosti da se neprijatelji u civilu uvuku u selo, branitelji smještaju sve civile u podrum u centru sela radi sigurnosti.

Također, razgovarat ćemo s obiteljima koje su tim putem izlazile iz ratne zone kroz kišu metaka i granata. Lajtmotiv dokumentarnog filma bile bi igrane scene koje prikazuju nekolicinu branitelja kako noću, po hladnoći odlaze u proboj u velikom strahu od mina, granata i rafala. Osim toga, igranim scenama dočarat ćemo određene ratne akcije te generalno prikazati konfuznost cijele situacije u kojoj se čovjek mora boriti iako se cilj i pobjeda čine sve više nemogućim. Posljednji napad bio je iz svih smjerova i obraniti se nije moglo. Desetkovani branitelji prisiljeni su predati se pred agresorskom vojskom i četničkim para postrojbama koji ulaze s više od 1500 ljudi. Mnogi branitelji su zarobljeni, odvedeni u logore, mnogi su ubijeni. Veći dio branitelja zajedno sa civilima u sumrak napuštaju selo i odlaze u proboj prema Vinkovcima. Osim branitelja, policajaca i civila iz Bogdanovaca, iskaze za film dati će i stručnjaci – od povjesničara, političara i novinara. Tako će film biti ispričan ne samo kroz perspektivu „iznutra“, već i „izvana“.