UHBDR: KOMEMORACIJA LISNIK 2021.

Događanja Uncategorized

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115 Imotske brigade – Imotski svake godine organizira u suradnji s domaćinom općinom Dubrovačko primorje komemoraciju na brdu Lisnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tako je bilo i ove godine 27.05.2021.

Kratko ćemo se prisjetiti uzroka vratiti 29 godina unatrag. Znači, u sklopu vojne akcije oslobađanja privremeno okupiranog dubrovačkog područja “Deblokada Dubrovnika”, koja je trajala od 18. svibnja do 30. lipnja 1992.godine i imala zadatak izlazak naših obrambenih snaga na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske i oslobođenje okupiranog teritorija od strane srpsko-crnogorskog agresora, bila je i akcija na brdo Lisnik. Nositelji svih napadnih djelovanja bile su profesionalne brigade: 1. GBR Tigrovi i 4. GBR Pauci bolje naoružane i jače formacije, koje su probijale neprijateljske crte i vršile prodore koristeći i manje skupine za napade na značajne ciljeve u dubini neprijateljskog rasporeda.

Tijekom teških borbi za oslobađanje Dubrovačkog primorja i zaleđa, i na zahtjev zapovjedništva Tigrova da im se pridruže Imoćani, pridružuje im se pričuvna “Imotska brigada”, odnosno 115. brigada HV. Tako je bilo i 27.05.1992 godina kada je napadna akcija izvršena na brdo Lisnik t.k. 505 mn/v. Neprijatelj je s Lisnika kontrolirao veliki dio zaposjednutog područja i bio dobro utvrđen na dominantnoj koti.

U spomen na tu vojnu akciju oslobađanja mjesta Slano u Dubrovačko –neretvanskoj županiji dana, 27.05.2021. godine, okupili su se bivši pripadnici spomenute akcije, kao i članovi obitelji poginulih, članovi dviju udruga u mjestu Trnava.

Toga dana 1992. godine na brdu Lisnik bili su pripadnici Tigrova, bojne Gavranovi i pripadnici 115. Imotske brigade. Nažalost, taj dan na Lisniku pogiba 8 pripadnika HV, 7 pripadnika Tigrova ( Muhamed Ahmetović, Janez Cizl, Slobodan Gavrić, Ivica Gršić, Nenad Klaić, Ljudevit Ljubičić, Zoran Petrović) i jedan pripadnik naše 115. Imotske brigade Milan Mustapić. S nama svake godine na Lisnik ide i obitelj Nikole Mustapića, brat od pokojnog Milana. Od cca 30 pripadnika na Lisniku 8 je poginulih, a oko 15 do 17 ranjeno što teže, što lakše, a samo 3 su ostala neozlijeđena.

Po već ustaljenom rasporedu pohodili smo brdo Lisnik skupa sa svojim prijateljima i suborcima Tigrovima. Položili smo cvijeće i svijeće na vrhu Lisnika gdje smo postavili spomen ploču 2013. godine s imenima poginulih pripadnika HV.

Posebno dirljivo je bio za tri preživjela pripadnika te akcije: – Imotske 115. brigade: Boru Znaora, Antu Milasa i Antu-Tonća Ćapina, koji se poslije spomenute akcije Lisnik, prvi put popeo nakon 29 godina. Također smo uz protokol načelnika općine Dubrovačko primorje obavili polaganje cvijeća i svijeća uz molitvu kod središnjeg Križa u mjestu Trnova.

U 11:00 sati služena je sveta Misa u mjestu Slano. Poslije smo svi imali zajedničko druženje kod domaćina. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na Komemoraciji u Trnovi, pogotovo suborcima Tigrovima, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, fra Stipanu Klariću, Udruzi udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Dubrovnik s tajnicom Marijom Obad, Hvidra-i Dubrovnik, Nikoli Gunjini na vođenju protokola kao i domaćinu načelniku Dubrovačko primorje Nikoli Knežiću koji su omogućili da se dostojanstveno održala komemoracija na sve poginule pripadnike HV u oslobađanju Hrvatskog juga.

Nadamo se susretu i dogodine kada se navršava 30 obljetnica ove akcije.