KATALOGIZACIJA I KLASIFIKACIJA ZBIRKE O DOMOVINSKOM RATU UDRUGE HVIDR-a IMOTSKI

Događanja

Sadržajnom obradom građe u zbirci Domovinskog rata HVIDR-e Imotski višemjesečnom obradom katalogizirana je vrijedna građa. Predmetnim označivanjem zbirke HVIDR-a Imotski obuhvaćene su domaće i strane knjige te članci u domaćim časopisima i zbornicima.

Za elemente  sadržajne obrade koristili smo stručne i predmetne oznake.

Za stručno označivanje navedene knjižne građe koristili smo Univerzalnu decimalnu klasifikaciju – UDK, koja se u nacionalnoj bazi podataka povremeno ažurira novim izdanjima. Od 1999., pak na nacionalnoj razini koristi se UDK iz 1996. godine, a što smo koristili i pri spomenutoj katalogizaciji. Od predmetne obrade građe izuzeti su zakonski i podzakonski akti, izvorni književni, filozofski i vjerski tekstovi, na koje se naišlo. Časopisi su također isključeni iz predmetnog označivanja.
Do kraja 1996. godine, naime, navedena građa označivana je slobodno oblikovanim predmetnim odrednicama, dok se od početka 1997. godine za označivanje koriste normirane predmetne odrednice. Normativnim predmetnim odrednicama označili smo domaće knjige i članke u domaćim časopisima i zbornicima od izdavačke 1996. godine, te strane knjige pristigle od kalendarske 1997. godine, neovisno o godini njihova izdavanja.

Normirane predmetne odrednice autorizirale su se u bazi podataka preglednih kataložnih jedinica i uputnica korištenjem IFLA-inog standarda UNIMARC/Authorities Format.

Knjižnično-informacijski sustav Metel u kojem je građa obrađena sadrži tako bazu podataka preglednih kataložnih jedinica i uputnica koja je povezana s bibliografskom bazom podataka čime je omogućen kontrolirani pristup zapisima građe prema standardnim parametrima: po osobnom imenu autora, nazivu korporativnog tijela i sastanka te stvarnom naslovu anonimnih klasičnih djela.

Najzastupljeniji  u zbirci su zapisi za osobna imena autora, slijede zapisi za nazive korporativnih tijela i sastanaka te zapisi za anonimna klasična djela.

Zapise smo izradili prema Pravilniku i priručniku za izradbu abecednih kataloga Eve Verone te IFLA-inim Smjernicama za pregledne kataložne jedinice i uputnice i formatu za strojno čitljivo katalogiziranje UNIMARC/Authorities Format.

Katalogizacijom, sadržajnom obradom i klasifikacijom omogućena je tako cjelovitost u obradi knjižne građe od njezina pristizanja u Zbirku HVIDR-a pa sve do smještaja na police i davanja na korištenje. Ovaj projekt financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kojeg je odradila dr. sc. Marija Jović te joj se i ovim putem zahvaljujemo na angažmanu oko cjelokupnog projekta.  Stručnom katalogizacijom od sada na jednom mjestu obuhvaćena vrijedna dokumentacija Domovinskog rata i njegovih heroja koju ćemo i u buduće popunjavati.

Svi zainteresirani mogu kod nas posuditi besplatno knjigu iz zbirke za čitanje.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali na ovom projektu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)