UDRUGA HVIDRA IMOTSKI SUDJELOVALA JE NA PROSLAVI OBILJEŽAVANJA 30. OBLJETNICE 1. GARDIJSKE BRIGADE HVO-a „ANTE BRUNO BUŠIĆ“

Uncategorized

13. lipnja, na blagdan sv. Ante u Posuškom Gracu proslavljena je jubilarna 30. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“. Riječ je o prvoj profesionalnoj postrojbi HVO-a koja je bila temelj osnivanju 1. gardijske brigade “Ante Bruno Bušić“.

Svečana proslava počela je slavljenjem svete mise na vanjskom oltaru župne crkve na Posuškom Gracu. Misno slavlje je predvodio don Tomislav Mlakić župnik župe Kupres. A uz don Tomislava misno slavlje suslavili su fra Ćiro Lovrić iz Livna i župnik župe Posuški Gradac fra Valentin Vukoja.

Nakon završetka sv. Mise slijedio je mimohod do pdručne škole na Gracu, intoniranje himne Lijepa naša, minuta šutnje za poginule pripadnike postrojbe i sve one koji su položili život na Oltar Domovine. Brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeću ispred spomen obilježja poginulim Bušićima.

 Vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja koje je predvodio državni tajnik Darko Nekić sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata sa područja Republike Hrvatske u kojem je sudjelovala Udruga HVIDR-a Imotski odali smo počast poginulim pripadnicima postrojbe.

Za sve branitelje,  njihove obitelji i za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu pomolio se fra Ćiro Lovrić, pročitana su imena 106 poginulih pripadnika Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“, a simbolično je pušteno 106 bijelih balona.